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DEPARTMENT OF
 

BUDGET & MANAGEMENT
 

LARRY HOGAN DAVID R. BRINKLEY 

Governor Secretary 

BOYD K. RUTHERFORD MARC L. NICOLE 

Lieutenant Governor Deputy Secretary 

QUESTIONS AND RESPONSES # 5 

PROJECT NO. F10B6400005R 

Department of Budget & Management 

Pharmacy Benefit Management Services and Pharmacy Benefits 

Purchasing Pool Management 

June 6, 2016 

Ladies/Gentlemen: 

This List of Questions and Responses #5, questions #73 through #84, is being issued to clarify 

certain information contained in the above named RFP. 

In most instances the Department’s response to the submitted questions merely serves to clarify 

the existing requirements of the RFP. Sometimes, however, in submitting questions potential 

Offerors may make statements or express interpretations of contract requirements that may be 

inconsistent with the Department’s intent. To the extent that the Department recognizes such an 

incorrect interpretation, the provided answer will note that the interpretation is erroneous and 

either state that the question is moot once the correct interpretation is explained or provide the 

answer based upon the correct interpretation. 

No provided answer to a question may in and of itself change any requirement of the RFP. If it 

is determined that any portion of the RFP should be changed based upon a submitted question, 

the actual change may only be implemented via a formal amendment to the RFP. In this 

situation the answer provided will reference the amendment containing the RFP change. 

Questions and Answers 

Notice to Offerors: The Department is working to address several additional vendor questions. 

Consequently, the Department anticipates releasing another Q&A and associated amendment 

and has extended the Proposal Due Date to provide notice of these forthcoming documents and 

in anticipation of their release. Please see Amendment 6, Item #1. 

73. Section 5.4 of Attachment A – Contract states, “[t]he Contractor shall not affix any 

restrictive markings upon any data, documentation, or other materials provided to the State 

[under the Contract]…” Based on the other provisions of Contract Article 5 (Rights to Records), 

Bidder is understanding this to relate to markings intending to impose restrictions on the use of 

such materials, such as copyright marks. Can the State confirm that the Contractor may 

appropriately mark documents that contain information that the Contractor asserts in good faith 

to be exempt from disclosure under the Maryland Public Information Act, consistent with Article 

8 (Confidential or Proprietary Information and Documentation) of the Contract, with the 
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understanding that permitting such markings would not bind the State to agree with the 

Contractor’s assertions? 

RESPONSE: The Department confirms that the Contractor may appropriately mark documents 

that contain information that the Contractor asserts in good faith to be exempt from disclosure 

under the Maryland Public Information Act, consistent with Article 8 of the Contract, with the 

understand that permitting such markings would not bind the Department to agree to the 

Contractor’s assertions. 

74. Attachment A – Contract: Bidder expects that in providing services the Contractor will 

provide the State with a significant amount of pre-existing intellectual property and also 

materials that are offered to Contractor’s book of business clients generally. Accordingly, will 

the State agree to modify the terms of Article 6 (Exclusive Use) of Attachment A – Contract as 

follows (changes noted in bold italics): 

6.1 The State shall have the exclusive right to use, duplicate, and disclose any 

data, information, documents, records, or results, in whole or in part, in any 

manner for any purpose whatsoever, that may be created or generated by the 

Contractor specifically in connection with this Contract. If any material, 

including software, is capable of being copyrighted, the State shall be the 

copyright owner and Contractor may copyright material connected with this 

project only with the express written approval of the State. 

6.2 Except as may otherwise be set forth in this Contract, Contractor shall not 

use, sell, sub-lease, assign, give, or otherwise transfer to any third party any other 

information or material provided to Contractor by the Department or developed 

by Contractor specifically relating to the Contract, except that Contractor may 

provide said information to any of its officers, employees and subcontractors who 

Contractor requires to have said information for fulfillment of Contractor's 

obligations hereunder. Each officer, employee and/or subcontractor to whom any 

of the Department’s confidential information is to be disclosed shall be advised by 

Contractor of and bound by confidentiality and intellectual property terms 

substantively equivalent to those of this Contract. 

RESPONSE: The Department has amended Provision 6 of the State Contract. Please see 

Amendment 6, Item 1. 

75. Regarding Section 25 (Right to Audit) of Attachment A – Contract, Subsection 25.2 states 

that the Contractor must provide the State access to records for verification of Contract 

compliance upon three business days’ prior notice. While Bidder can gather and provide for the 

State’s review many specific individual records related to the Contract upon such short prior 

notice, it may not be feasible to gather many other records necessary for a comprehensive audit 

upon such short notice. For instance, scanned images of mail pharmacy prescriptions are 

generally stored offline and offsite after the prescription is no longer valid and retrieval can take 

several days to several weeks. Similarly, gathering and loading comprehensive claims 

experience files for audit purposes can take several days to a few weeks depending on the age of 

the claims. Can the State confirm that for comprehensive systematic audits of claims experience 

and/or rebates, it will, to the greatest extent feasible, provide more prior notice than three 



 

 

 

 

   

  

  

 

 

 

  

 

 

 

   

   

  

  

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

business days to permit the Contractor to efficiently and completely gather the appropriate 

records? 

RESPONSE: The Department confirms that for the comprehensive systematic audits of claims 

experience and/or rebates it will provide at least three days’ prior notice and, if reasonably 

feasible, more notice of such audits. 

76. Regarding Section 25 (Right to Audit) of Attachment A – Contract, because the range of 

documents subject to audit by the State includes some competitively sensitive documents of the 

Contractor, such as manufacturer rebate contracts and retail pharmacy network contracts, will 

the State agree that: 1) independent auditors must sign a confidentiality agreement, reasonably 

acceptable to the Contractor, prior to performing any audit services; and 2) the State or its 

auditor will agree that such agreements [sic] will be reviewed at a mutually agreed-upon site 

and the State or its independent auditor shall not retain copies of such very competitively 

sensitive documents after the audit? 

RESPONSE: The Department’s independent auditors sign its standard confidentiality 

agreement, in the form of RFP Attachment J, the Non-Disclosure Agreement, which is available 

for inspection in the RFP Wrap document. Among other protections, the Non-Disclosure 

Agreement requires the return of confidential information and the permanent deletion of all 

confidential electronic records. The Department has an interest in keeping the confidential 

documents of its contractors confidential in order to ensure their continued participation in the 

Department’s contracting process and the State’s reputation as a sound business partner. 

77. FA-1-CC81: Can the State please advise how many lawsuits it has experienced over the last 

five years related to denial of benefits due to a Drug Utilization Review decision (i.e., suits of the 

nature that the Contractor will be required to provide a defense for pursuant to CC-81)? 

RESPONSE: The Department has experienced no lawsuits in the past five years related to 

denial of benefits due to Drug Utilization Review decision. 

78. Attachment J – Non-Disclosure Agreement: Bidder provided an executed copy of Attachment 

J in accordance with the RFP requirements. Attachment J requires, in part, that the names of 

any employees of the Contractor and its subcontractors that receive Confidential Information 

must be added to Attachment J-1 (and such staff presumably must sign Attachment J-1 based on 

its format) as needed from time to time. For purposes of responding to the RFP, relatively few 

Bidder staff require access to Confidential Information and the management of Attachment J-1 is 

easily achieved. In the event that Bidder is selected through this RFP, the number of Bidder’s 

staff and its subcontractor staff that would have access to one or more aspects of Confidential 

Information to provide the services would grow exponentially into the thousands of persons. For 

instance, all customer service staff available to assist State plan members would have the ability 

to look up elements of Confidential Information; any Bidder staff processing prior 

authorizations, appeals, or clinical programs would have access to certain Confidential 

Information; mail pharmacy and specialty pharmacy employees would have access to 

Confidential Information; and subcontractor staff performing ID card printing, retail pharmacy 

help desk services, and retail pharmacy auditing functions would all have access to Confidential 

Information—just to name a few. With this many individuals having access to Confidential 

Information, management of Attachment J-1 could become quite infeasible. In addition, 

Attachment J requires that original copies of Confidentiality Agreements executed by all such 



 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

   

   

 

  

 

  

  

  

  

  

  
  

   

 

    

 

 

 

  

staff and subcontractor staff be provided to the State. Again, obtaining and providing this volume 

of original Confidentiality Agreements to the State will be unduly burdensome to both the 

Contractor and the State. All Bidder employees are required to sign confidentiality agreements 

upon hire, and subcontractor staff are subject to similar requirements. Will the State agree that 

obtaining these agreements and permitting the review of a reasonable sample of such 

agreements by the State will satisfy the requirements of Attachment J with respect to Contractor 

and subcontractor staff? If not, can the State please confirm that it expects literally thousands of 

contractor and subcontractor staff to execute separate confidentiality agreements and for those 

to be provided to the State? 

RESPONSE: The Department agrees that Contractor and subcontractor employees do not 

personally need to sign Attachment J-1, provided the Contractor understands it is responsible for 

the performance of the agreement. See Amendment 6, Item 3. The Contractor’s subcontractors, 

however, will still need to execute Non-Disclosure Agreements (NDAs); and those NDAs will 

need to be provided to the State, pursuant to Provision 9 of the NDA. The awarded Contractor 

may execute the amended version of the NDA. 

79. Regarding Attachment K – HIPAA Business Associate Agreement: For purposes of managing 

and improving the performance or outcomes of their plans, PBM clients generally seek 

benchmarking data on the performance of their plan as compared to a PBM’s overall population 

of clients and certain subsections of that population. To provide this information, PBMs must 

engage in data aggregation, which is not generally permitted for covered entities. Accordingly, 

and understanding that, as stated in response to bidder questions 59-68, the State reserves the 

right to revisit the terms of Attachment K prior to execution, will the State agree to modify 

Section C of the Permitted Uses and Disclosures of PHI by Business Associate section of 

Attachment K as follows (changes noted in bold italics)? 

C. Business Associate may not use or disclose PHI in a manner that would violate 

Subpart E of 45 C.F.R. Part 164 if done by Covered Entity, except that Business 

Associate may use and disclose PHI to provide Data Aggregation services to 

Plan as permitted by 45 CFR 164.504(e)(2)(i)(B). 

RESPONSE: The Department has added similar language. Please see Amendment 6, Item 4. 

80. Regarding Attachment K – HIPAA Business Associate Agreement: Section E of the 

Permitted Uses and Disclosures of PHI by Business Associate section of Attachment K permits 

the Business Associate to Disclose PHI for the proper management and administration, or legal 

responsibilities of the Business Associate, under certain circumstances. There are also 

circumstances where a Business Associate must use PHI for the proper management and 

administration, or legal responsibilities of the Business Associate and, in compliance with the 

minimum necessary rule, where the Business Associate is capable of addressing such proper 

management and administration, or legal responsibilities internally, rather than through 

disclosure to a third party, it should do so. Accordingly, and understanding that, as stated in 

response to bidder questions 59-68, the State reserves the right to revisit the terms of Attachment 

K prior to execution, will the State agree to modify Section E of the Permitted Uses and 

Disclosures of PHI by Business Associate section of Attachment K as follows (changes noted in 

bold italics)? 



 

 

   

 

 

 

 

 

 

  

 

    

 

 

 

 

  

 

 

 

 

    

 

   

 

  

 

 

 

  

 

 

 

  

 

E. Except as otherwise limited in this Agreement, Business Associate may use 

PHI for the proper management and administration, or legal responsibilities of 

the Business Associate, and may disclose PHI for the proper management and 

administration, or legal responsibilities of the Business Associate, provided that 

disclosures are Required By Law, or Business Associate obtains reasonable 

assurances from the person to whom the information is disclosed that it will 

remain confidential and used or further disclosed only as Required By Law or for 

the purpose for which it was disclosed to the person, and the person notifies the 

Business Associate of any instances of which it is aware in which the 

confidentiality of the information has been breached. 

RESPONSE: This addition is acceptable. Please see Amendment 6, Item 5. 

81. Regarding Attachment K – HIPAA Business Associate Agreement: As part of the services 

typically provided by a PBM, the PBM will process coordination of benefit claims that are 

submitted to it by Medicaid, the Veteran’s Administration or other payer of last resort. In 

addition, other Covered Entities may contact the PBM from time to time seeking PHI of plan 

members. For example, a hospital emergency room may contact the PBM from an ID card 

carried by an unconscious patient to determine which, if any, prescription drugs may have been 

prescribed to such patient. Also, representatives of plan members with proper authorization may 

request PHI of such plan member from time to time. To efficiently and timely address such 

requests, Bidder typically has permission to use or disclose PHI for such purposes. Accordingly, 

and understanding that, as stated in response to bidder questions 59-68, the State reserves the 

right to revisit the terms of Attachment K prior to execution, will the State agree to modify the 

Permitted Uses and Disclosures of PHI by Business Associate section of Attachment K to add a 

new Subsection H as follows? 

H. Business Associate may use and disclose PHI to respond to requests for PHI 

either accompanied by an authorization that meets the requirements of 45 CFR 

164.508 or from a covered entity or health care provider in accordance with 45 

CFR 164.506(c). 

RESPONSE: The Department has added similar language. Please see Amendment 6, Item 6. 

82. Regarding Attachment K – HIPAA Business Associate Agreement: As modified in 

Amendment 4, Section D of the Duties of Business Associate Relative to PHI section of 

Attachment K states in part that “Business Associate agrees to Report to Covered Entity any use 

or disclosure of PHI not provided for by the Agreement of which it becomes aware, … 

without reasonable delay, and in no case later than fifteen calendar days after the use or 

disclosure” [emphasis added]. Can the State confirm that the word “reasonable” should be the 

word “unreasonable” in this provision? 

RESPONSE: The Department can confirm this is a typographical error. Please see Amendment 

6, Item 2, for correction. 

83. CC-46: The Contractor agrees prescriptions purchased via mail order will never be more 

expensive than those obtained via retail pharmacies. Because PBMs do not control the price of 

usual and customary (U&C) retail pharmacy claims, would the State allow these claims to be 

excluded from the requirement? 



 

 

 

 

  

    

  

  

  

 

  

 

 

 

   

  

   

   

    

 

RESPONSE: This requirement was included to ensure mail order pricing was equal to or better 

than retail pricing, particularly for generic drugs with MAC pricing at retail. Since the PBM 

does not control the U&C retail pricing, the Department agrees that U&C retail pharmacy claims 

would be excluded from this requirement. Please see Amendment 6, Item 8. 

84. (Amendment 4) FA2 _Attachment F_EGWP Final.xlsx: 

Please advise where in the spreadsheet we should show pricing for tertiary networks (e.g., home 

infusion, long-term-care facilities). 

RESPONSE: The Department has reviewed the claims data and determined that less than 2% of 

total prescriptions came through a tertiary network in the data provided. Due to the low 

prevalence of these claims, the Department anticipates they will have a de minimis impact on the 

guarantees provided by the PBMs. For pricing purposes, Offerors should include these tertiary 

networks into the overall discount and rebate guarantees. 


