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(b) Certified by the certification agency to provide the services, materials, or supplies that it has
committed itself to self-perform on the MBE participation schedule.”

So a certified MBE Master Contractor can self-perform by proposing to use its own forces up to
50% of the TORFP MBE participation goal and up to 100% for one MBE participation subgoal,
if any.

6. Can Master Contractors perform as a subcontractor?

RESPONSE: There is nothing in the RFP that prohibits a Master Contractor from performing
as a subcontractor for another Master Contractor. See also Response to Question 5.

7. A. Can the same firm be used to meet both MBE and VSBE requirements?

RESPONSE: Regulations are currently being considered to address this issue. The Department
will clarify the policy at the TORFP level.

7. B. Was this issue — using the same firm to meet MBE and VSBE requirements- an issue with
the current Audit Services Contract?

RESPONSE: There was no issue since the VSBE requirement did not exist at the time the
current Audit Services Master Contract was awarded.

8. Since there would be multiple deliverables for a TORFP, is it possible for a firm to be
counted as an MBE on one and a VSBE on another?

RESPONSE: Sece Response to Question 7.A.

9. In terms of meeting the MBE and VSBE goals within the NAICS code, can you use a
subcontractor for a category such as printing?

RESPONSE: (The following response supersedes the response provided at the Pre-
Proposal Conference.) While the RFP does not restrict a Master Contractor from using specific
NAICS codes in order to meet the MBE and VSBE participation goals for the future TORFPs, a
procurement agency may count participation of a certified MBE contractor toward an MBE
participation goal only if the certified MBE is performing a commercially useful function on that
contract. See COMAR 21.11.03.12-1.B. Printing and other ancillary activities would not
normally be considered a commercially useful function for the TORFPs and would not count
towards meeting the MBE and VSBE participation goals for Audit Services. If the Master
Contractor wants to use an MBE or VSBE firm for these ancillary functions, it would be
considered separate and in addition to the overall MBE and VSBE participation goals. See also
Response to Question 2.
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10. In responding to the Minimum Qualifications Section, are extra points given for submitting
more than five (5) audits with the Proposal?

RESPONSE: The Department does not assign points. The Minimum Qualifications only
requires five (5) audits; however, an Offeror may submit more than five (5) audits in response to
the RFP if it believes it may help with its overall proposal submission.

11. Are VSBE subcontractors required to meet the Minimum Qualifications stated in RFP
Section 2?

RESPONSE: No. Minimum Qualifications apply only to Offerors submitting proposals that are
seeking to be awarded a Master Contract.

12. If an Offeror currently has a contract with the State of Maryland that required Criminal
background checks to be performed for its staff and subcontractors, would they still be good or
would they have to be redone if the Offeror is awarded a Master Contract as a result of this
solicitation?

RESPONSE: (The following response supersedes the response provided at the Pre-
Proposal Conference.) This question seems to reference RFP §3.10.3, which pertains to Master
Contractors obtaining a Criminal background check on all new employees. On request, the
Contract Manager would determine whether the criminal background checks on the Master
Contractor’s current employees satisfy the RFP’s requirements.

13. Are Offerors required to provide a narrative of Economic Benefit Factors that will accrue to
the Maryland economy as a direct or indirect result of its performance of the Master Contract in
its proposals to the RFP?

RESPONSE: No. See Amendment #3, item 3, issued March 3, 2015, which removes RFP
§5.2.4 from the Technical Proposal Evaluation Criteria. As stated in RFP §4.4.2.15, an Offeror
is not required to provide a Proposal narrative describing benefits that will accrue to the
Maryland economy as a direct or indirect result of its performance of this Master Contract. Only
Task Order Proposals will be evaluated to assess the benefit to Maryland’s economy specifically
offered. See also RFP §3.2.3J.

14. Are Offerors required to provide a complete list of all subcontractors that will work on
TORFPs at the time of submission of its Proposals to this solicitation? Reference made to RFP
Section 4.4.2.13.

RESPONSE: RFP §4.4.2.13 is referencing subcontractors that may be utilized by an Offeror as
part of its team to be awarded a Master Contract. If your firm will be utilizing other firms to
meet the RFP requirements in order to be considered for award of a Master Contract, then the
subcontractors would be listed within the Technical Proposal in response to the RFP. MBE and
VSBE subcontractors that will fulfill the participation goals at the task order level are not
required to be identified in the proposal response to this RFP.
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15. Are MBE subcontractors required to be CPA firms?

RESPONSE: Yes, if the MBEs are committed to perform work for one of the six labor
categories that require a licensed CPA. No, if the MBE is committed to perform work in one of
the labor categories that does not require a CPA license for performance. See Response to
Question 4.

16. Can a firm that is a VSBE get credit for using themselves to meet the VSBE goal?
RESPONSE: (The following response supersedes the response provided at the Pre-

Proposal Conference.) A certified VSBE Master Contractor may propose to use its own forces
for up to 100% of the TORFP’s VSBE participation goal.

Remember proposals are due on March 20, 2015, no later than 2:00 p.m. If there are
questions concerning this solicitation, please contact me via e-mail at
james.adelman@maryland.gov or call me at (410) 260-4053 as soon as possible.

James Adelman

Procurement Officer

Date Issued: 3/3/2015 By:
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